woensdag 20 oktober 2010

Maandag 18 oktober:
Zondag heeft een kennis/familie het electra aangelegd. Ook hebben de Bosnische bouwers de bekisting verwijderd. Om de betonbalk op te vangen is een vervangende constructie gemaakt. Dus terwijl wij genoten van een vrije zondag is er hard doorgwewerkt door de andere bouwers, fijn dat er zo geholpen wordt.
Voor de muren van de slaapkamers zijn vandaag nog drie lagen metselwerk geplaatst. Hiermee is het metselwerk op hoogte. Verder is gemetseld voor de muur van het toilet en ook is een badkamermuur gemetseld. Er zijn twee betonkolommen getimmerd.
Er is een start gemaakt met het vertinnen van de muren, dit is het plaatsen van een hechtlaag voor het stucwerk. De Bosnische bouwers hebben een speciale handigheid voor het vertinnen van de muren. Marry heeft les gehad en daarna een slaapkamermuur getind. Het bleek toch wel lastig om de slag goed te pakken te krijgen, de Bosnische bouwers kunnen dat echt veel beter en vooral ook sneller dan wij.
Darinka (de dochter van de buren, dit meisje zit ook in ons adoptieplan) werkt ook hard mee.

Dinsdag 19 oktober:
Vandaag zijn Marry, Gré en Lida met Blacinka (van het kinderburo van Caritas) op bezoek geweest bij twee van onze adoptiegezinnen. Een hartelijke ontvangst en ongelooflijk blije gezichten van Ivan en Darinka die kadootjes hebben gekregen van hun adoptieouders. Echt stralende gezichten.
Bij het tweede gezin hebben we gevraagd of er nog iets was waar men behoefte aan heeft. Darinka (zie verslag maandag 18 oktober) heeft nog geen laarzen voor de komende winter. Omdat we vanuit Nederland van een donateur geld hadden meegekregen om iets goeds mee te doen besluiten we om Darinka en haar moeder mee te nemen naar Banja Luka en daar samen met hen een paar nieuwe laarzen te kopen. Het meisje was echt dolblij.

Aan het eind van de middag zijn we op bezoek geweest bij Dragica (de mevrouw waarvoor we in 2009 hebben gewerkt). Dragica woont nog niet in haar "nieuwe" woning. Ze mag nog een jaar langer blijven wonen in haar huidige huis. Ze heeft inmiddels gespaard voor het aanleggen van de riolering en de waterleiding, dit geld staat op de bank. Ze moet echter nog wat langer sparen om ook de rest van de investeringen nog te kunnen betalen. We hebben het nieuwe huis ook bezocht. Inmiddels is de badkamer betegeld en de wc en het bad zijn geplaatst. Ook de keuken is betegeld en er is een keukenblokje geplaats. De vloer in de kamer is van een
deklaag voorzien. Er is nog geen glas in de ramen geplaatst, Dragica heeft dit wel maar dit is bewust nog niet geplaatst om te voorkomen dat het stuk gaat.
We waren teleurgesteld dat Dragica nu nog niet in haar nieuwe huis woont maar toch wel goed om te zien dat er wel het e.e.a. is gebeurd en dat ze gespaard heeft om een belangrijk deel van de resterende noodzakelijke investeringen te kunnen doen.

Daarna zijn we nog even op bezoek geweest bij de familie Drozdek, de bouwklus van 2008.
Vorig jaar constateerden we dat de bovenverdieping waar in 2008 hard aan gewerkt is nog niet geschikt was voor bewoning. Het verschil met wat we vandaag zien is ongelooflijk. Boven is een woning geschikt gemaakt voor bewoning en men woont inmiddels ook al een maand of negen in deze woning. De familie heeft zelf e.e.a. geschikt gemaakt voor bewoning, het ziet er keurig uit. We weten niet wat we zien. De bewoners zijn blij ons weer te zien.

Het was vandaag voor de bouwers een slechte dag want het heeft de hele dag geregend en het was koud. Een trieste dag. We hebben eerst hout gekocht uit de bouwpot om een bekisting te kunnen maken. De betonkolommen zijn gesteld, er is staal ingebracht en het beton is gestort. De hijsconstructie die Marry heeft gemaakt kwam weer goed van pas. Het beton werd met emmertjes naar boven getakeld om vervolgens gestort te worden.
In het woongedeelte is een deel van het raamkozijn weer dicht gemetseld omdat het toilet daar aangebouwd wordt. Er is weer een deel metselwerk voor het toilet gedaan.
Het was echt een zware dag voor de mannen.

Omdat Jaap en Tineke vandaag 38 jaar getrouwd zijn worden we door Jaap getrakteerd op een heerlijke pizza. Jaap en Tineke van harte gefeliciteerd namens het bouwteam en dank jullie wel voor deze traktatie.
Een mooie afsluiting van een zware dag.

Weer terug op de boerderij worden de doorweekte schoenen van sommige bouwers in de over van de houtkachel gezet om zodoende weer droog te worden voor de volgende dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten