maandag 18 oktober 2010

Vrijdag 15 oktober:
Stan en Jaap hebben vandaag de topgevel aan de trapzijde gemetseld en er is beton gestort.
André heeft de binnenmuren bijna tot deurhoogte gemetseld. Daarna moet er weer beton gestort worden om betonbalken over de hele binnenmuren te plaatsen, dit is een Bosnische manier van bouwen. Stan heeft de betonbalken boven de muren van de slaapkamer vandaag deels gemaakt.
Ook door onze oudste vrijwilliger, 78 jaar!!, is vandaag weer keihard gewerkt.
En ja, ook deze avond was er op de boerderij weer een klus. De parketvloer in één van slaapkamers moest gerepareerd en dat heeft echt wel wat zweetdruppeltjes gekost. Maar de vloer ligt er weer in waardoor de slaapkamerdeur weer dicht kan, en dat is toch wel fijn.
`s Avonds een heerlijke soep van Gré en daarna pannenkoeken. Er is een bouwer die een pannenkoek met zure haring het einde vind.

Zaterdag 16 oktober:
Onze vrijwilligers, en ook de Bosnische bouwers, werken ook op zaterdag.
Helaas is het vandaag niet droog. Maar ook een vuilniszak kan heel goed dienen als regenkleding.
Er is voor twee mensen gele regelkleding meegenomen waardoor we nu een geel team hebben en een grijs team. De teams werken perfect samen.
Er zijn vandaag profielen gesteld om zodoende aan de draad te kunnen metselen. De binnenwanden staan nu allemaal tot deurhoogte.
Op de muren die gister nog niet af waren worden nu betonbalken gestort. De reden dat er zo wordt gebouwd is dat het huis dan minder instortingsgevaar loopt bij een aardbeving.
Er is een gedeelte muur opgetrokken voor de buitengevel van het trapportaal, ook hier is weer beton gestort.
Het Bosnische team heeft ondertussen aan één kant het dakhout geplaatst.
Uit onze bouwpot hebben we € 150,- uitgegevan voor het aankopen van zaken die benodigd zijn om electra te kunnen plaatsen. Een kennis van het gezin zal er voor zorgen dat het electra wordt aangelegd.

Zondag 17 oktober:
We hebben een vrije dag. Eerst uitslapen en daarna een echt zondags ontbijt met een gekookt eitje.
We gaan vandaag de omgeving verkennen. We rijden langs de grensrivier met Kroatië naar Derventa. We hebbeb een wandeling gemaakt in het stadje. De moskee, de katholieke kerk en de orthodoxe kerk staan er dicht bij elkaar. Onderweg zien we veel verlaten en kapotgeschoten huizen, het is duidelijk dat hier veel gebeurd is. Via Doboj rijden we naar Banja Luka. Een mooie rit met onderweg prachtige herfstkleuren. Helaas werkt het weer niet echt mee want in Banja Luka aangekomen regent het en daardoor kunnen we de stad niet echt verkennen.
We hebben echter door de rit die we gemaakt hebben toch wel een indruk gekregen van de omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten