vrijdag 1 juni 2012

Info Avond 27 juni in de Tabor kerk 19:30 Purmerend

Verslag van de bouwreis naar Bosnië (april 2012).

Ons bouwteam (voor 2012 bestond dit team uit Gré, André, Marcel, Marry, Stan, Piet en Lida) is op zaterdagochtend 14 april in alle vroegte vertrokken uit de Beemster. Om 7.00 uur waren we al bij de grens met Duitsland. Tegen de avond waren we na een vlotte reis bij de grens met Oostenrijk waar ons overnachtingsadres was. De volgende ochtend om 8.30 uur vertrokken voor de tweede etappe. Om 12.00 uur waren bij de grens met Bosnië. We zijn eerst naar Banja Luka gegaan. Daar hebben we de dozen met spulletjes voor het kinderbureau en de gezinnen uitgeladen. Vervolgens werden we ontvangen door de heer Anicic. Ons gezelschap werd uitgebreid met een ervaren bouwvakker die in dienst is bij Caritas. Dit is Drago die ons ook de nodige woordjes Bosnisch zal leren.

Daarna reizen we door naar Livno in zuid west Bosnië. Vlak bij Livno ligt het dorpje Bila waar we de eerste week ons thuis zullen hebben. We logeren daar in het huis van de priester.

En dan is het maandagochtend zo ver. Een buurman die goed Duits spreekt wil als vrijwilliger graag voor ons tolken, Martin spreekt prima Duits en Engels en dat blijkt meerdere keren tijdens deze reis toch wel heel prettig te zijn.

Het huis wat we gaan opknappen bestaat beneden uit stallen. Via een buitentrap kom je dan op de woonverdieping. Het wordt al snel duidelijk dat er veel moet gebeuren.

Er staat een wankel laddertje, dus we maken eerst twee stevige ladders zodat we niet direct met gebroken benen zitten. In het schuurtje ligt een deel van het inmiddels aangekochte bouwmateriaal opgeslagen. Er is een betonmolen geregeld. Bij de buren mag stroom worden geleend en van andere buren kan water worden gebruikt.

Aan de achtergevel is een deel van de topgevel ingestort. Deze wordt de komende dagen weer hersteld. Ook wordt aan één zijde het dak voorzien van nieuwe pannen, de andere kant is nog niet noodzakelijk. De vloeren worden verwijderd evenals de meeste plafonds. Er worden nieuwe vloeren gestort. Van twee kamers wordt één gemaakt zodat straks de keuken en woonkamer één vertrek zijn. Er komen drie slaapkamers. Er worden deels nieuwe plafonds aangebracht. Tijdens de werkzaamheden wordt er veel stof gehapt. Van het bouwgeld zijn ook ramen en deuren gekocht inclusief de kozijnen. Deze waren tijdelijk elders opgeslagen om te voorkomen dat er wat kapot zou gaan. Ze worden door onze bouwers geplaatst. Links naast de voordeur wordt een badkamer uitgezet en de muren worden gemetseld. Alle sanitair om de badkamer mee in te kunnen richten wordt gekocht, tot aan het douchegordijn toe. We kopen ook nog een éénvoudige keuken voor het gezin.

Er wordt heel veel werk verzet door het bouwteam. Af en toe hebben we overleg met Zoran, de architect van Caritas in Banja Luka. Behalve het bouwteam werken ook vader Mustafa en twee zonen hard mee (voorzover ze niet naar school moeten). De jongens timmeren ook een mooi hondenhok waar zelfs keurig de dakpannen op worden gelegd.

Als het bouwteam is uitgebouwd is het nog niet zover dat het gezin al kan verhuizen, maar dat is ook niet de bedoeling. Caritas vindt dat de mensen die worden geholpen daar ook zelf een behoorlijke bijdrage aan moeten leveren. We hebben dat de afgelopen jaren ook ervaren bij onze andere bouwprojecten. Maar na verloop van tijd is de klus dan toch geklaard en is het gezin geholpen.

Onze contacten met het gezin Ahmic eindigen met een lunch bij vrienden van de familie. Deze lunch wordt ons aangeboden als een “dank je wel”. Ook moeder Ahmic en de meeste kinderen van het gezin zijn hierbij aanwezig. De vriend van het gezin maakt muziek op een accordeon en zingt daarbij een lied waarbij we worden bedankt voor de vele dingen die we gedaan hebben voor het gezin. Iedereen is ontroerd.

Ons logeeradres in Bila bestaat uit de woon- en studeervertrekken van de priester. In het huis wonen ook twee zusters. We mogen ook de keuken gebruiken en de wasmachine. Al met al een prima adres om te verblijven. Na een week moeten we echter verhuizen. We gaan dan naar een ander klein dorp (Listani) waar we kunnen logeren in een soort jeugdherberg. Twee dames beheren de gebouwen. We mogen ook daar gebruik maken van de keuken en de wasmachine. We mogen een aantal kamers gebruiken. Dit is echt een fijne plaats om te verblijven. We hebben uitzicht op de bergen waar nog sneeuw ligt. Als het bij ons heeft geregend ligt er de volgende ochtend op de bergtoppen weer verse sneeuw.

Uiteraard hebben we het gezin Ahmic ook bezocht op de plek waar ze nu wonen. Eigenlijk kun je het maar nauwelijks wonen noemen. Het is erg klein voor zo’n groot gezin. Er is geen enkele luxe. Er staat een houtkachel waar ook op gekookt wordt. Alles ziet er oud en rommelig uit. Het gezin heeft één dochter die in ons adoptie programma is opgenomen, en de baby is opgenomen in het adoptieprogramma. Er zijn 7 zonen. We zijn blij dat we juist voor dit gezin nu een beter huis beschikbaar kunnen stellen.

Als onderdeel van de bouwreis zijn Marry en Lida namens de Stichting Bouwen aan Banja Luka twee dagen naar Banja Luka geweest. We hebben in die twee dagen diverse van de adoptiegezinnen bezocht. De informatie en de foto’s zullen we aan de adoptie ouders doen toekomen. We hebben niet alle gezinnen kunnen bezoeken omdat sommige gezinnen te ver weg wonen.

De bezoeken aan de gezinnen hebben we samen met Ivana van het kinderbureau gedaan (en met een stagiair). Ivana trad daarbij op als tolk. Voor ieder gezin hadden we een doos met praktische spullen en wat speelgoed samengesteld. Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan Fra Ivo in Trn.

We hebben een gesprek gevoerd met Anicic. Daarbij is o.a. gesproken over een aantal priesters waarvoor we steun ontvangen via één van onze donateurs.

We konden overnachten op de zolderverdieping van het kantoorgebouw van Caritas.

Op onze vrije zondag zijn we naar Mostar geweest en hebben daar de bijzondere brug bezocht. We hadden Drago uitgenodigd om met ons mee te gaan.

Aan het eind van de bouwreis zijn we eerst naar Banja Luka gegaan om ons gereedschap daar weer achter te laten. We nemen afscheid van Drago en Zoran en gaan op reis naar Nederland. We hebben nog een flinke trip voor de boeg. We komen de volgende ochtend vroeg aan in de Beemster waar Gré ons opwacht met koffie en koek en een welkom thuis boeketje.

We kijken terug op een nuttige bouwreis. We willen u als donateurs heel hartelijk danken dat u het voor ons mogelijk heeft gemaakt om te kunnen werken voor het gezin Ahmic. Het gezin heeft door u een vliegende start kunnen maken met het opknappen van het woonhuis. Nu zullen ze het zelf afmaken en daarna kunnen ze er gaan wonen.

Op Woensdag avond 27 juni hebben we GEEN Info avond ivm voetbal dit word 20 juni of 26 juni vanaf 19:30 tot 21:30 hebben wij een info avond in de Tabor kerk te Purmerend Maasstaat 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten